İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü destekleriyle Karadeniz Haber Ajansı Derneği (KHAD) ve Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) işbirliğinde “Sivil Toplum Medya Buluşmaları” programı Ankara Kent Konseyi Salonu’nda gerçekleştirildi.
Yedinci şehir Ankara
Türkiye çağında Sivil Toplum Örgütleri Yöneticileri ile Medya Mensuplarını bir araya getiren “Sivil Toplum Medya Buluşmaları” Trabzon, Aydın, Balıkesir, Erzincan, Gaziantep ve Osmaniye’nin ardından İç Anadolu Bölgesinde Ankara’da düzenlendi.
Ankara Kent Konseyi Salonunda gerçekleştirilen programa İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Dış İlişkiler ve Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya, Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan, Türkiye Kent Konseyleri Birliği (TKKB) ve Ankara Kent Konseyi Başkanı, Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Sivil Toplumla İlişkiler Ankara İl Müdürü Hayrettin İpekoğlu, TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, Karadeniz Haber Ajansı Derneği Başkanı Hasan Yavuz Bakır, Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) Ankara Şube Başkanı Murat Kandazoğlu, Genç Girişim ve Yönetişim Derneği (GGYD) Başkanı Nezih Allıoğlu, Kırıkkaleli Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Cemal Sertkaya ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Moderatörlüğünü Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan’ın yaptığı “Sivil Toplum Medya Buluşmaları” Projesi’nin Kapanış Panelinde TİMBİR Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa’nın yaptığı açılış konuşmasının ardından konuşmacılardan Hacıbayramı Veli Üniversitesi e. Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar; Medya, Sivil Toplum Kuruluşları İlişkileri, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinden Doç. Dr. Burcu Zeybek, Sivil Toplum Örgütlerinin Dijital Kapasitesinin Geliştirilmesi, BHA Genel Müdürü Muhammet Kaçar; Sivil Toplum Kuruluşları Basın, Medya İlişkileri ve Türkiye Kent Konseyler Birliği Hukuk Danışmanı Av. Cüneyt Altıparmak: Kişisel Verilerin Korunması ve Telif, konularında sunum yaptılar.
Panelin moderatörlüğünü üstlenen Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan, katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada; sivil toplumun bir ülkenin olmazsa olmazı olduğuna ve demokrasinin temel taşlarının sivil toplumdan geçtiğine vurgu yaptı.
Ülkemizde STK’lar yaygınlaşamadı
Ceylan, “Ama Türkiye maalesef o konuda çok geciken ülkelerden bir tanesi. Sebebi de şu; her darbeden sonra Türkiye’de sivil toplum kuruluşları kapatıldı. Daha hala toparlayamadı sivil toplum kuruluşları Türkiye’de, bir türlü de yaygınlaşamadı. Hep o bizim milletimizin geleneğinden, bizim milletimizin köklerindeki o algı istediğimiz seviyede hala geliştirilemedi. Dolayısıyla istediğimiz seviyede değil.” dedi.
Ayrıca sivil toplum kuruluşlarına üyeliğin de son derece yetersiz ve az olduğuna değinen Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü:
STK’ların ayakta durmaları çok zor
“Gönül ister ki çok daha fazla STK olsun, toplumun her kesimi sivil toplum kuruluşlarının bir şekilde bir yerinde olsun, hatta birkaç STK’ya üye olsun ama aktif olarak olsun. Maalesef bu konuda da istenen seviyede değiliz. STK’ların ayakta durması da son derece zor. Bizdeki STK’lar aidatlar konusunda da çok zayıftır. Dolayısıyla STK’ların ayakta durması da son derece zor ve fedakârlık ister. Ben çok eski bir sivil toplum kuruluşu başkanlığı geçmişte de yaptığım için ve hala devam ettiği için de biliyorum. STK başkan ve yöneticilerinin görmüş olduğu iş fedakârlık ister. Bu fedakârlığa katlanabilen insanlarımızın sayısı da az ve istenen seviyede değil. STK’lar ilk defa bir genel müdürlük haline geldi son derece önemli. Önce Daire başkanlığı, sonra yakın bir zamanda genel müdürlük haline gelmesi, bu çok önemli bir gelişme. Bir düzene girdi STK’lar, bu çerçeve içerisinde de önemli mesafeler alındı.”
Yaşadıkları kente ilgileri yok
Başkent Ankara Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Ceylan, hemşeri dernekleri hakkında bilgi verirken de şunları söyledi:
Ankara’da 10 bin 600 sivil toplum dernek kuruluşu olduğunu söylendi, vakıfların sayısı çok daha az tabi. 10 bin 600 STK derneğinin büyük bir çoğunluğu hemşeri derneğinden oluşuyor. Bu derneklerin, özellikle hemşeri derneklerinin bütün derdi kendi memleketlerine hizmet götürmektir. Kendi hemşerileriyle arasında dayanışma sağlamaktır. Bu da çok doğaldır. İnsanın doğduğu topraklara, hemşeri grubuna sosyolojik olarak bağ kurması kadar doğal bir şey yoktur, öyle de olması lazım. Ama yaşadığı kente hiç ilgileri yoktur, onu da söyleyeyim, öz eleştiri olarak söylüyorum.
Ankara’nın en büyük sivil toplum çatı kuruluşuyuz
Hemşeri derneklerinin yaşadığı kente ilgisini artırmak için Başkent Ankara Meclisini kurduklarını ifade eden Ceylan sözlerini şöyle tamamladı:
“Biz o yaşadığı kente ilgiyi artırmak için Başkent Ankara Meclisini kurduk. Dedim ki evet herkes bir yerden geldi. Ankara gerçekten Anadolu’nun her tarafından gelen insanlarımızla buluşarak zenginleşen başkentlerin başında gelir. Ama Ankara’ya ilgiyi artırmak, Ankara’ya aidiyet duygusunu artırmak da gerekli. Onun için Ankara’daki hemşeri dernekleri federasyonlarını da bir çatı altında topladık. Şu anda bizim çatımız altında, Başkent Ankara Meclisinin altında 40 tane federasyon var, 150’ye yakın STK var. Dolayısıyla Ankara’nın en büyük sivil toplum çatı kuruluşu haline geldik. Bizim derdimiz bir taraftan da herkesin kendi memleketinde köyüne kasabasına hizmet ettiği kadar yaşadığı kenti de sahiplensin, ona hizmet etsin düşüncesiyle kurduk ve şu anda bu konuda önemli mesafeler aldık.
Yoruma kapalı.