Ana sponsorluğunu Bosfor Turizm’in üstlendiği 19. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında bir konser veren Türk piyano virtüözü, müzik teorisyeni Türev Berki “Son Sözün Şifreleri: Saygun Opus 76” başlıklı konserle ‘Kumda’ klasik müzikseverlerle buluştu…
19. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, 33 yaşında müzikoloji alanında profesörlüğe yükselerek Türkiye’de bu unvana sahip en genç akademisyenlerden birisi olmuş, müzik analizi ve sistematik müzikoloji konularına odaklanan çalışmalarıyla bilinen Piyanist Türev Berki’yi misafir etti.
Saygun’un son sözü
Opus 76 Piyano Sonatı, Ahmed Adnan Saygun’un tamamlanmış son eseridir. “O’nun son sözü” olarak ifade edilen bu eser, bu son sözü işitip anlayabilmek çok zengin bir art alandan haberdar olmayı gerektiriyor: Parlando, aksak, bestenigâr, pentatonizm ve daha niceleri… Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı’nda Müzikoloji Bölüm Başkanı olan Türev Berki, Gümüşlük sahilindeki Festival merkezinde Kumda başlıklı konserler çerçevesinde A.A. Saygun’un tamamlanmış son eseriyle izleyici karşısındaydı. Sanatçı, hem bu art alandan seçtiği şifreleri Bodrumlu klasik müzik tutkunlarına anlattı, hem de bu olağanüstü yapıtı seslendirerek alkış aldı.
Türev Berki, konser sonrasında klasik müzik izleyicilerinin sorularını yanıtladı ve Ahmed Adnan Saygun’un müziği üzerine sohbet etti.
“Türkiye’nin Kültür Alanında En Başarılı Genci”
Türev Berki, on iki yaşındayken Berlin’de yapılan Uluslararası Steinway Piyano Yarışması’nda birinci oldu, 1983’te ise İtalya’da Senigallia Genç Piyanistler Yarışması’nda yine birincilik ödülüne layık görüldü. Gazi Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü’nü bitirdikten sonra piyano üzerine lisansüstü ve müzikoloji üzerine doktora çalışmalarını tamamlayan Berki, Uluslararası Sopot Festivali’ne (Polonya) ve İstanbul Müzik Festivali’ne katıldı, resitaller sundu. 1993’te Cumhuriyetin 70. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Washington DC’de bir konser verdi.
1998 yılında Junior Chamber International (JCI) tarafından “Türkiye’nin Kültür Alanında En Başarılı Genci” olarak ilan edildi. Solist olarak Türkiye’nin birçok orkestrası ile konserler veren sanatçı; çağdaş Türk bestecilerinin yapıtlarının dünya ve Türkiye prömiyerlerini gerçekleştirdi.
06 Ağustos 2022 Cumartesi Konser Duyurusu:
Gümüşlük Festival Akademisi’nde genç yetenekler konser verecek
19. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Bosfor Turizm ana sponsorluğunda, 6 Ağustos Cumartesi akşamı GFA Piyano Masterclass konseriyle devam edecek. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen piyano masterclassının etkinlik sponsorluğunu ise Nocturne üstleniyor.
Festival kapsamında bir konser veren İngiliz piyanistler Murray McLachlan & Kathryn Page ve Piyanist Gülsin Onay’dan ustalık sınıfı dersleri alan 10 yetenekli genç piyanist, 6 Ağustos akşamı saat 20.30’da Gümüşlük sahilindeki Festival merkezinde yer alan Toprak Ev’de bir konser verecek. Bu yıl Nocturne etkinlik sponsorluğu ile gerçekleşecek ikinci piyano masterclassına yurt genelindeki konservatuar ve yurtdışındaki çeşitli müzik okullarında öğrenim gören 10 genç piyanist katılıyor.
26 Temmuz’dan beri devam eden ustalık sınıfında bilgi ve tecrübelerini geliştiren genç piyanistler, verecekleri konserin ardından setifikalarını Devlet Sanatçısı Gülsin Onay’ın elinden alacaklar. Yaşları 10 ila 19 arasında değişen 10 öğrenci konserde J.S. Bach, W.A. Mozart, F. Chopin, F. Liszt, J. Brahms ve D. Shostakovic gibi bestecilerin eserlerini seslendirecek.
Festivalin bu yıl iş birliği içerisinde olduğu kurumlar: Zuhal Müzik, Muğla Büyükşehir Belediyesi
- Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali program:
06.08 Cumartesi – GFA Kumda Piyano, KUMDA – Festival Merkezi
09.08 Salı – Tuna Bilgin – Festival Akademi Gençler Konseri
12.08 Cuma – Antal Zalai – Keman (Macaristan) & Yener Gökbudak – Piyano, TAŞTA- Antik Taş Ocağı
13.08 Cumartesi – GFA Kumda Keman, KUMDA – Festival Merkezi
15.08 Pazartesi – “Beethoven’ı anlatmak” (Teatral konser), TAŞTA – Antik Taş Ocağı
19.08 Cuma – Ophelie Gaillard (Fransa) – Viyolonsel & Atakan Sarı – Piyano, TAŞTA- Antik Taş Ocağı
20.08 Cumartesi – GFA Kumda Çello, KUMDA – Festival Merkezi
22.08 Pazartesi – Tabanları Yağlamak – Zeus ve Bilge Zeytin Ağacının Hikâyesi, Çocuk Oyunu, SUDA – Festival Merkezi
27.08 Cumartesi – Şatonun Altında (Tiyatro Oyunu), TAŞTA – Antik Taş Ocağı
28.08 Pazar – Bir Çekirgenin Rüyası – Sirk performansı (Hollanda), SUDA – Festival Merkezi
29.08 Pazartesi – Uriel Herman (İsrail) – Caz piyano, SUDA – Festival Merkezi
30.08 Salı – Nout (Fransa) – Jazz Trio, SUDA – Festival Merkezi
31.08 Çarşamba – Mehmet Ali Şimayli “Portrait and a Dream”, SUDA – Festival Merkezi
02.09 Cuma – Zozo (AFOM, MACADAM MAMBO), Lakuti (Ostgut Ton, Berlin) – DJ Performansları, SUDA – Festival Merkezi
06.09 Salı – Love Jazz Quartet, SUDA – Festival Merkezi
08.09 Perşembe – Çocuklar için Masalların Masalı, SUDA – Festival Merkezi
09.09 Cuma – Yürüyen Merdiven ve Tülay Günal, SUDA – Festival Merkezi
14.09 Çarşamba – Kapanış konseri – Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası & Gümüşlük Festival Akademisi Genç Yetenekler & Gülsin Onay, Şef Işın Metin, TAŞTA – Antik Taş Ocağı
Yeşil Yaşam Gümüşlük Program: 1-10 Eylül 2022
Çocuk Oyunları Atölyesi – Caner ve Tamer Karataş, KUMDA – Festival Merkezi
Babun Play – KUMDA – Festival Merkezi
Bozcaada Ekolojik Belgesel Filmleri – KUMDA – Festival Merkezi
Devr-i ÂLEM – Doğa üzerine bir muhabbet çemberi – Güneşin Aydemir, KUMDA – Festival Merkezi
Antik Taş Ocağında gerçekleştirilen TAŞTA konserleri ve Zefirya Kültür Merkezi konserlerinin başlama saati 21.00; diğer konserler 20.30’da başlayacaktır.
Biletler:
Biletler, Biletix online, Biletix gişeleri, Festival merkezi, konser giriş kapılarından temin edilebilir.
Yoruma kapalı.