Ankara Fenerbahçeli İşadamları ve Yöneticileri Derneği (Afider) Başkanı Engin Aygüney, ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Bize kendinizden bahseder misiniz?
Aslen Artvin arhavili, 1976 Ankara doğumluyum. 1999 yılında inşaat malzemeleri satışıyla iş hayatına atıldım, 2008 yılında kardeşimle birlikte halen inşaat sektöründe faaliyetlerine devam eden beras yapı ve ONB mühendislik firmasını kurduk. Evli ve 2 çocuk sahibiyim ve söylemekten gurur duyduğum fenerbahçe taraftarıyım.
Başkanlığını yürüttüğünüz Afider ile ilgili biraz bilgi alabilir miyiz?
Ocak 2017’de yapılan genel kurulda “Sevdamızın peşinde, Atamızın izindeyiz” sloganı ile seçilip görevi devralırken, görev süremizde yapmayı hedeflediğimiz birçok proje dile getirdik.
Biz sadece taraftar derneği değiliz. Fenerbahçe’ye gönül vermiş, etkinlikler, organizasyonlar, eğitimler düzenlemek, amatör sporlara destek olmak, yardım kampanyaları gerçekleştirmek ve bir çok konuda topluma hizmet etmek hedefinde olan sivil toplum örgütüyüz.
Bu kapsamda amatör sporlara destek amaçlı 2. Ligde müsabakalara devem eden Hacettepe Üniversitesikadın voleybol takımını bünyemize katarak 2. Ligde bir çok başarıya imza attık, bünyemize kattığımız power lifting sporcumuz ile dünya ve avrupa şampiyonluğu, bisiklet takımı ile Türkiye çapında birçok başarı, kick boks sporcumuzla kendi klasmanında Türkiye şampiyonluğu gibi başarıların yanı sıra bir çok branşta amatör sporlara destek olduk. Dernek bünyemizde gerek üyelerimiz gerekse dışardan katılımla yelken ve farklı alanlarda eğitim ve seminerler düzenledik, birçok yardım organizasyonuna katkı sağladık, kulübümüze kongre üyeleri kazandırmak, fener ol kampanyasına destek olmanın yanı sıra futbol, basketbol, voleybol takımlarımızı Ankara da misafir ederek gerek maddi gerekse manevi anlamda katkı sağladık. Topluma ve eğitime hizmet amaçlı dezavantajlı bölgelerde engelli sınıfları, ana sınıfları, oyun alanları, kütüphaneler yapan, bazı okulların onarımını üstlenen ve toplumun duyduğu ihtiyaç duyduğu birçok konuda destek olmaya çalışan sivil toplum örgütüyüz diyebilirim.
Pandemi süreci, dernek etkinliklerinizi nasıl etkiledi?
Sadece etkinliklerimizi değil hepimizi derinden etkiledi, hedeflediğimiz bir çok hedefi gerçekleştiremedik. Online birçok organizasyon yapmamızın yanı sıra üyelerimize maske ve benzeri hijyen malzemeleri gönderdik, mümkün olduğunca farklı konularda destek olmaya çalışıyoruz ama zorlu bir süreçten geçiyoruz, umarım bu süreci en kısa zamanda atlatırız. Bu vesile ile sağlık çalışanlarımız, kamu görevlileri, kuryeler ve bu süreçte hizmet için elinden gelen tüm çabayı gösteren herkese bir kez daha teşekkür etmek isterim.
Afider kütüphaneleri, çok değişik bir proje. Proje hakkında detayları öğrenebilir miyiz?
Eğitime katkı projelerimiz kapsamında bizim için en önemli ve mutluluk verici projelerden birisi, önceliğimiz Ankara’ da olmak farklı ilçelerimiz dezavantajlı bölgelerinde tasarımı ve planlaması bize ait yaklaşık 11 adet kütüphane yaptık, 3 tanesinin pandemi dolayısıyla açamadık, inşallah bu süreci atlattıktan sonra açılışını yapacağız. Kaymakamlık ve milli eğitim müdürleri ile yaptığımız toplantılar sonucu dezavantajlı bölgelerde belirlediğimiz okullarda yapım ve tadilatını üstlenerek, okuyacakları ve müfredata uygun kitaplara kadar tamamlayıp teslim ediyoruz. Kütüphane kullanıma başladığında çocukların yüzlerindeki parıltıyı görmeniz isterim, etrafımızı sarıp teşekkür etmeleri, sevinçleri, bir çoğunun bundan sonra fenerbahçeliyim demesi inanılmaz mutluluk verici. Ankara kavaklı köyünde yaptığımız kütüphanede ise okuma yazma bilmeyen kadınlarımızın kütüphanemizde okuma yazma öğrenmeleri bizi ayrıca mutlu etti ve gurur duyduk. Elimizden geldiği ve imkanlarımız doğrultusunda Afider- Fenerbahçe kütüphaneleri yapmaya devam edeceğiz.
Afider’in yeni projeleri var mı?
Tabii ki var yönetim kurulu ve üyelerimizle sürekli fikir alışverişlerinde bulunarak bir çok planlama yapıyoruz, Afider olarak sloganımız “Sevdamızın peşinde, Atamızın izindeyiz” sevdamız ve ATA’ mızın izinde olduğumuz projelerimiz hiç bitmeyecek.
Profesyonel iş hayatınız da son derece yoğun. Bu tempoya nasıl ayak uyduruyorsunuz?
İş özü sevgiden geçiyor, yaşamayı ve yaptığınız işi severseniz, doğru planlama ile zor da olsa yetişebiliyorsunuz, en azından yetişmeye çalışıyorsunuz.
Spora olan merakınızdan ve yaptığınız sporlardan bahseder misiniz?
Spora Hacettepe spor kulübünde yüzme ile başladım. Profesyonel anlamda O.D.T.Ü ye geçerek lisanlı yüzücü oldum ve sonrası O.D.T.Ü su topu takımına geçiş yaptım halende takım arkadaşlarımla ulusal ve uluslararası master turnuva organizasyonlarına da müsabakalara katılarak devam ediyorum. Spor benim için vazgeçilmez diyebilirim, amatör anlamda masa tenisi, tenis, basketbol, karate, dağ bisikleti, kayak sonrası snow board ve kite sörf yapmaya devam ediyorum, sağlığım izin verdiği sürece de devam edeceğim.
İnşaat ve dekorasyon sektörünün önümüzdeki aylardaki gidişatı hakkındaki öngörüleriniz nelerdir?
Sürekli gelişmekte olan bir sektör, yenilikleri iyi takip etmeniz gerekiyor fakat pandemi süreci ve ülkemizin bulunduğu ekonomik sorunlar dolayısıyla her sektör gibi inşaat sektörü de çok zarar gördü. Şimdilik günümüz koşullarına göre hareket ediyoruz, bulunduğumuz koşullar içerisinde geleceğe yönelik planlama yapmak çok zor. İnşallah geçirdiğimiz süreci en kısa sürede atlatırız.
Başarı hakkındaki en önemli tavsiyeniz ne olur?
Dijital çağda yaşıyoruz sürekli kendinizi geliştirmeniz, geleceği planlamanız ve çok çalışmanız gerekiyor, başka türlü günümüz koşullarında başarıyı yakalamak çok zor ama bunun yanı sıra aileniz ile birlikte sosyal hayatınıza da zaman ayırmayı ihmal etmemeniz çok önemli.
Röportaj: Alev Koçak
Yoruma kapalı.