Yaşamımız boyunca hepimizin temel ihtiyaçlarının ilk sıralarında gelen iletişimin en önemli öğelerinden biri de üslup olsa gerek.
“Üslup karekteridir insanın” bana görende öyle kimliğidir, edebin göstergesidir. Üslubu kısaca tanımlamak gerekirse bir duygunun, düşüncenin kişisel anlatım biçimi, sözcüklerin seçimi ve kullanımı gibi dil ve anlatım özelliklerinin bütünüdür. Sağlıklı iletişim kurmanın temel prensipleri saygıdan geçer. İnsan ilişkilerimizde ve iş hayatımızda iletişim kurmak için üslup çok önemlidir ve şiddetle ihtiyacımız vardır. İletişimdeki başarısızlıkların çoğunun ana nedeni üsluba dikkat etmemektir. Dinlemek, doğru anlamak saygı ve nezaket çerçevesinde elzemdir. Üslupla ilgili samimiyet ve laubalilik birbiriyle karıştırılmamalıdır. Yazılı iletişimde de üslup önem kazanıyor. Özellikle iş hayatında dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Üslup insan hayatında yerini bulurken bunun kökeni yine aileden ve okulda alınan eğitime dayalıdır. Tatlı dil yılanı bile deliğinden çıkartır diye boşuna dememişler. Çocuklarımızla iletişimde emir vermeksizin yumuşak bir dil kullanırsak yetişkin olduklarından şiddetten uzak naif, zarif, saygılı evlatlara sahip oluruz. Unutmamak gerekir ki doğru üslup, mutlu olmak, başarılı olmak, sağlıklı ilişkiler kurmak isteyenler için herkesin sahip olması gereken bir beceridir. Çocuk yaşta kazanılırsa hayata karşı mücadelede başarı kaçınılmazdır.
Doğru bir iletişim için her zaman açık ve net olmalı, düşüncelerimizi doğru bir üslupla yapmalı beden dilimizi aynı yumuşaklık ve zerafet ile kullanmalıyız.
Öyle bir çağdan geçiyoruz ki, saygısızlık, şiddet, zulüm almış başını gidiyor hoşgörü kaybolmuş psikolojik olarak yıkım halinde toplumlar olma yolunda hızla ilerliyoruz. Aslında her çağda üslup daima sorun olmuştur. Fakat özellikle algıların olguların önüne geçtiği içinde yaşadığımız dijital çağda ne söylediğimiz değil, nasıl söylediğimiz önemlidir.
Büyüklerimiz, “gönül deniz, dil sahildir, gönülde ne varsa kıyıya o vurur” derler ya, insanın insanlığı kişiliği, karakteri, değeri, konuşmasına ve konuşmasında tercih ettiği ifade tarzına aynı şekilde yansır. Toplumsal barışa ve gelişime darbe vurmadan davranışlarımıza, konuşmalarımıza, dikkat edelim.
Sevgilerimle…
Kadriye Ciritci
Yoruma kapalı.