Söze ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün bir sözüyle başlarsam sanıyorum ki konu daha en başından özetlemiş olacağız. İyi ki öyle bir lider geçti hayatımızdan öyle ki bizlere bıraktığı şeyler paha biçilemez. Gelelim söylediği o güzel söze; “Bir millet sanattan sanatkardan mahrumsa, tam bir hayata sahip olamaz. Bir milletin sanat yeteneği güzel sanatlara verdiği değerle ölçülür.” demiş.
Sanatın en güzel dalından biri olan müziğe bakış açısı nasıl acaba toplumumuzda. Müzik kelimesinin veya bu sanatın hakkı veriliyor mu dersiniz? peki müzik bu kadar önemli mi. Yoksa en son konuşulması gereken bir konu mu sizce… Bana sorarsanız “hayır”. Bunu bir müzisyen olarak değil aynı zamanda bir dinleyici bir yazar ya da sıradan bir vatandaş olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Bunun sebebini şöyle bir örnekle açıklayabilirim. Diyelim ki tuzlu kurabiye yapıyorsunuz ana malzemesi un ve sudur. ama tuzu koymayı unutursanız o kurabiyeye lezzetini veren şeyi unutmuşsunuz demektir. İşte müzik de tam olarak böyledir. Müziksiz bir hayat düşünülemez. Çünkü müzik hayatın her yerindedir. En basitinden doğada bile müzik vardır eğer dinlemeyi bilirseniz.
Bizlerin müziğe yeterince önem vermediğimizi yeterince takdir etmediğimizi düşünüyorum. Bilirsiniz bir müzisyen bir sanatı takdirden alkıştan ilham alır. Müzik ruhumuzdur fakat biz ruhumuzu beslemeyi ihmal ediyoruz. Çoğu hastaların belli müziklerle tedavi edildiğini duymuşsunuzdur. Çünkü gerçekten iyileştiriyor. Bazı kötü olaylarda ülkemizde hemen müziğin durdurulması bir yanlıştır bana sorarsanız. Müzik ile yas tutabilirsiniz ya da sakinleşip ruhunuzu tedai edebilirsiniz. Yani aslında tam tersi kötü günlerde müziğe daha çok iş düşüyor. Çünkü müzik sadece bir eğlence aracı değildir.
Müziği daha çok sevmeli daha çok dinlemeli ve ondan daha çok yardım almalıyız. Çünkü müziğin etkisi sandığımızdan daha da büyüktür. Fakat şunu vurgulamak isterim ki her müzik iyi gelmez ruhunuza. İçinizi karartan ve sanat değeri olmayan müziklerden uzak durun. Seçici olmak her şeyde olduğu gibi müzikte de olmalıdır. Çok alkış alan sanatçı ve sanat her zaman başarılı değildir. Başarının ölçücü hiçbir zaman “çok talep edilen değildir.” Kaliteli müziği ve sanatı bulmanız ve hakkedeni alkışlamanız dileğiyle. Çünkü biliyoruz ki ruhunuza iyi gelen oralarda bir yerlerde saklı. Ve çünkü en kalitelisini hak ediyorsunuz…
Sibel TEPE
Yoruma kapalı.