Ülkemizde son yıllarda obezite ciddi bir sorun haline geldi. Pandeminin etkisiyle de bu durum daha da can sıkıcı bir hal aldı. Pandemi sürecinde İpsos’un verilerine göre her 5 kişiden 3’ünde ortalama 6,6 kg artış gözlemlendi. Hızla artan kilolardan dolayı birçok kişi kiloları hızlı bir şekilde vermek ve kesin çözüm için yol arayışına girildi. İlk olarak sosyal medyadan yapılan arayışlar sonucunda düşük kalorili ve kısıtlı olan sert diyetlere yönelim arttı.
Peki bu diyetler gerçekten kesin çözüm mü? Bu diyetleri uyguladıktan sonra neler oluyor?
İlk olarak bu tarz diyetlerin doğru bir yöntem olmadığını belirtmek isterim. Kısıtlı diyetleri uygularken bir süre hızlı bir şekilde kilo verirsiniz ama sonrasında kilo vermeniz durabilir. Çünkü bu tarz diyetlerde vitamin mineral eksiklikleri, sıvı ve kas kayıpları oluşabilir. Özellikle kas kaybı oluştuğunda metabolizmada yavaşlamalar meydana gelmektedir. Bu diyetleri bıraktığınızda verdiğiniz kiloları hızlı bir şekilde geri alma ihtimaliniz çok yüksektir. Aç kalarak kilo vermek kesinlikle yanlış bir yöntemdir.
Danışanlarımla beslenme programına başlamadan önce eskiden yapmış olduğu diyetlerin içeriği ve sonrasında yaşadığı süreç hakkında uzun uzun konuşuruz. Kısıtlı diyet yapmış kişilerin sonrasında diyetten kopma, başarısızlık hissi, duygusal yeme bozukluğu ve aşırı yeme atakları gibi durumlarla karşılaştığını gözlemledim. Maalesef aşırı sıkı diyetler normal yeme davranışımızı da bozabilmektedir.
Sağlıklı olarak değerlendirdiğimiz diyet günlük ihtiyacımız olan makro ve mikro besin ögelerini karşılamalıdır. Kişinin sağlık problemleri, gün içindeki fiziksel aktivitesi, öğüne ulaşılabilirlik, uyku düzeni, çalışma saatleri, cinsiyet ve yaş faktörleri göz önünde bulundurularak kişiye özel öğün düzeni, enerji planlaması yapılmalıdır. Sürdürülebilir diyetler olması önemlidir. Diyetler kişiye özeldir bu nedenle internetten ulaştığınız diyetleri uygulamamanızı tavsiye ederim.
Sena Nur Çevik
Yoruma kapalı.