SN Burçin Özdemir ilk soru Sizi tanıyabilir miyiz?
27.10.1978 Almanya doğumluyum. 1996 senesinde lise eğitimimi tamamladıktan sonra özel stilistlik ve modelistlik eğitim veren bir kurumda 2 sene stilistlik ve modelistlik eğitimi aldıktan sonra 1998 senesinde tasarımcı asistanı olarak işe başladım. 2000 senesi ve sonrasında aralıklarla Londra’da UAL Landon College of Fashion University‘de kısa süreli eğitim programlarına katıldım. 2018 senesine kadar Ankara, Adana, Bursa, İzmir’de iç ve dış piyasa olmak üzere çeşitli firmalarda 20 sene tasarımcı olarak çalıştım. 2013 senesinde Ankara’da kurucu ortağı olduğum Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel Dama Mesleki eğitim kursunu açarak Dama Moda Akademi olarak moda tasarım, stilistlik, modelistlik eğitimlerini vermeye başladım ve çeşitli sosyal sorumluluk projelerini başlattım. 2020 senesinde sosyal sorumluluk projelerini daha kapsamlı çalışmak adına Ankara Tasarımcılar Ve Modacılar Derneğini Kurdum. 2016 yılında Joker Ajans İşbirliği ile başlayarak düzenli olarak Türkiye geneline açık olan Ankara Fashion Week Moda Tasarım yarışmaları düzenleyerek sosyal sorumluluk projelerine ve Dama Moda Akademi’de eğitim vermeye, bayan dış giyim imalatı yapan firmalara koleksiyon danışmanlığı yapmaya devam etmekteyim.
Renkli pamuk ile nasıl tanıştınız? Bu konuda BOSSA işbirliğinizden bahseder misiniz?
Aslında güçlü bir ekip çalışmasıyla tesadüfü şansa çevirdik diyebiliriz.
Adana’ya yapmış olduğum ziyarette Adana kadın kooperatifleri Birlik Başkanını ziyaretimde çok eski tarihlerde hasattan lif yapısının farklılığı sebebi ile ayrılan ve kullanılmayan sarı gelin olarak adlandırılan koyu kamel rengi pamuktan bahsetmesi üzerine uzun zamandır” giydiğimiz su” tüketimini hatırlayarak sarı gelini görme merakımla başlayan bir süreç oldu. Adana kooperatif birlik başkanı ile ticaret il müdürünü yapmış olduğumuz ziyarette sarı gelini görmek üzere tarımsal il araştırmaya giderek renkli pamuğu görme şansım oldu. Satın aldığımız tekstil ürünlerinde sevdiğimiz renklere ulaşmak için sadece bir pamuk tişörtün pamuğun üretim aşamasından tüketiciye ulaşana kadar harcanan su miktarı ortalama 2000 lt olduğunu hatırlayınca; merakımı sosyal sorumluluk projesine dönüştürme adına Adana ticaret il müdürümüz aracılığıyla Adana Valiliğine “Altın Kozanın ilmekleri “adıyla proje başvurusunda bulunduk. Adana Valiliğinin Projeye Olumlu Dönüşü Sonrasında projeye inanan, yol arkadaşlığına gönüllü olan Bossa ile tanışıklığımız başladı. Bossa hepimizin de bildiği üzere sürdürülebilirlik anlamında Türkiye’de öncü firmalar arasındadır. Bu proje ile de renkli pamuk projemizi ilmek ilmek dokumaya başladık.
Önceliklerimiz sağlık, şıklık, konfor ve 2022 trendleriyle beraber sürdürülebilir moda olmak üzere çeşitli gramaj ve kullanım alanlarını ele alarak kumaş arge çalışmalarımızı yaparak öncelikli koleksiyonumuzu
ve üretim esnasında harcanan su miktarından habersiz tercihlerimiz ise trendy ve sağlıklı giyinme adına tasarımlarımda beni motive eden öncelikli kısım oldu. Ve tabi geleneksel yapımızı, el sanatlarımızı sandıklara kaldırmış olmamızın üzüntü veren yanını da hatırlayacak olursak bu kolleksiyonda geleneksel el sanatlarının trendlerle uyumunun katkısının hakkını da vermek isterim.
Sürdürülebilir moda hakkında düşüncelerinizi paylaşabilir misiniz?
Küresel moda kültüründe son zamanlarda gerçekleşen aşırı tüketim sebebiyle dünya çapında oluşan farkındalığı öncelikle bir eğitimci ve tasarımcı olarak ele aldığımda fast-fashion olarakda geçen hızlı moda akımı, küresel ısınma ile bir araya geldiğinde her geçen gün kaybettiğimiz su miktarı önümüzdeki yıllarda ekosistemde büyük yoksunluklara neden olacaktır. Artan çevre bilincine katkıda bulunarak azalan ham madde kaynaklarını da düşünecek olursak aslında birey olarak öncelikli sorumluluk biz üreticilerden başlayarak nihai tüketicide son bulan bir üretim
sarı gelin (sarı pamuk) ve gelincik (beyaz Pamuk) adlandırılan iki organik pamuk ile oluşturduk. Bu uzun meşakkatli fakat keyifli süreç sonunda Bossa tarafından özenle dokunan kumaşlara Ankara’da bulunan tasarım okulumuzda günümüz kadın ve erkeğinin konforlu şıklığı adına tasarım ve üretim aşamalarını tamamladık. 02.10.2021 tarihinde beğeni ve tanıtımlara sunmak üzere Adana Valiliği adına yapacağımız defile organizasyonun heyacanını Bossa ile paylaşmanın mutluluğu içerisindeyim.
Renkli pamuklu kumaşlarla yaptığınız tasarımlarda ilham kaynağınız ne oldu?
Önceliğim sürdürebilir modanın yanı sıra hepimizde bulunan doğal kumaş spor ve gündeliktir algısını yıkarak renkli pamuklu kumaşlarla da şıklığı yakalayabileceğimizi ve gününüz trendlerini takip ederek güncelliği koruyabilmekten yola çıktım diyebiliriz.
Uzun yıllardır renkli kumaşların daha canlı oluşu, kullanım ve yıkama esnasında kolaylılığa kaçma ve moda akımlarını takip etme adına polyester içerikli kumaşlara yönelirken sağlığımızı
yolculuğudur. Sosyal sorumluluk olarak baktığımızda yaşadığımız dünyayı ve doğal kaynakları koruma adına yaptığımız çalışmalarda moda sektörünü ele alacak olursak toplum bilincinin farkındalığını artırma adına ilk görev biz tasarımcıların ve eğitmenlerindir. Her yıl belirlenmiş olunan giyim trendlerinde ihtiyaç ve talep doğrultusunu göz önünde bulundurarak hazırlıklarımızı sürdürülebilir elyaflar üzerinden yaptığımızda farkındalığın kabulünü daha hızlı gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum.
Gelecek projeleriniz nelerdir?
Var olan okulumuzda moda eğitimlerimizi teknoloji ve üretim ile birleştirerek devam etmenin yanı sıra ülkemiz genelinde eğitim alan modacı adaylarının da hayatlarına dokunabilme, teşvik etme ve değerli meslektaş adaylarını sektörle buluşturma adına her yıl geleneksel hale gelen Ankara fashion week moda tasarım yarışmalarını üreticilerle buluşturarak devam edeceğiz. Kişisel anlamda tasarımcı olarak sosyal sorumluluk kavramında her ilimizin ve yöremizin kendine has kültür ve el sanatlarının unutulmuş ya da güncel modanın dışında kalan kültürümüzün yüzünü sürdürülebilir modaya döndürme adına ve ülke kültür tanıtımını yapmaya gönül vererek ülkemizin tanıtımını sağlayacak projeler üretmeye ve uygulamaya devam ederken projeler doğrultusunda yeni istihdam alanları oluşturmak yolunda ilerlemeyi planlamaktayım.
Yoruma kapalı.